Odborné téma, které mě zajímá - Parkur

29.09.2011 20:40

Parkur

Parkur je sport, ve kterém se jezdec na koni snaží v co nejkratším čase a s co nejmenším počtem chyb projet trasu s překážkami.

Za svůj vznik vděčí nejvíce důstojníkům britské kavalerie, kteří skoky přes různé překážky považovali za vynikající trénink jak pro jezdce, tak i pro koně. Parkur má úzkou souvislost s drezurou, kůň musí být velice dobře vycvičen a musí důvěřovat jezdci.

Na olympijských hrách se parkur poprvé objevuje v roce 1900 v Paříži. Do roku 1945 byl parkur výhradně vojenským sportem a některých závodů se směli účastnit pouze armádní jezdci. Od roku 1974 závodí ženy společně s muži.

Soutěžní kategorie se rozlišují podle výšky a obtížnosti překážek od nejnižší ZM až po nejvyšší TT:

označení popis výška v cm
ZM základní malé 80 - 90
Z základní 100
ZL základní lehké 110
L lehké 120
S střední 130
ST středně těžké 140
T těžké 150
TT (skoky mohutnosti) velmi těžké 160


Překážky

Téměř všechny parkurové překážky mají shoditelnou část a její pád se trestá. Každá překážka se musí skákat ve stanoveném směru - vlevo je umístěn bílý praporek, vpravo červený.
Druhy překážek jsou například: proutěnka, kolmý skok, vodní příkop, oxer, dvojbradlí, triplebar, zeď, irská lavice,…In-out je překážka mezi níž není ani jeden cvalový skok, zvyšuje pružnost jezdce. 

Úspěšní jezdci 
Marcus Ehning – narodil se v roce 1974 v Německu. Začínal jezdit od svých sedmi let na ponících, na kterých také sbíral své první úspěchy. Marcus vystřídal spoustu koní, na kterých sbíral zlaté medaile. Je několikanásobný vítěz Mistrovství Německa a Světového poháru v Las Vegas. Umístil se na Mistrovství Světa, Evropy a je účastníkem Olympijských her.
Aleš Opatrný - narodil se 18. září 1981 v obci Hořovice. Je to několikanásobný mistr České republiky a mistr Evropy mladých jezdců. Opatrného od dětství a jeho koně trénuje jeho otec, trojnásobný mistr republiky v jezdecké všestrannosti. V roce 2000 Opatrný poprvé vyhrál titul seniorského mistra republiky a v srpnu se stal po mnoha letech prvním českým jezdcem, který zvítězil na mistrovství Evropy – v kategorii mladých jezdců do 21 let a obsadil první místo v Hartpury v Anglii. Vítězství v mistrovství republiky zopakoval třikrát za sebou v letech 2001 až 2003 – vždy v sedle Silvia. Dvakrát se kvalifikoval jako jeden z nejlepších jezdců střední a východní Evropy do finále světového poháru. Na mistrovství republiky v následujícím roce získal s Cartouchem pátý titul a probojoval se do druhého kola mistrovství Evropy. V roce 2010 vyhrál Český skokový pohár.
Péče o koně v tomto sportu

Tento sport není pouze o zábavě, o koně musí být také dobře postaráno.
Domov (stáj, maštal) koně musí být takový, aby se v něm kůň cítil co možná nejlépe. Koně musíte 3 krát denně krmit. Kůň také spotřebuje velké množství vody (až 50 litrů), denně vyvážet hnůj ze stáje a navézt podestýlku, pravidelné veterinární vyšetření, pravidelný pohyb a samozřejmě lásku a pozornost.

Parkur je opravdu krásný sport, který je založen hlavně na sehranosti koně a jezdce. V tomto sportu, tak jako v ostatních sportech s koňmi, je důležité vždy vědět, že kůň je živý tvor a ne pouze věc.


TOPlist