Cesta ke koním 2015

29.11.2015 19:42

                         V roce 2015 jsme činnost našeho jezdeckého klubu zaměřili na práci s dětmi a mládeží.

Hlavním úkolem našeho oddílu je získat co nejvíce dětí a mládeže pro jezdecký sport. A to se nám podařilo. V našem oddíle jsou předškolní děti, žáci Zš a SŠ a i studenti VŠ. Do oddílu dojíždí děti z širokého okolí.

Snažíme se vytvářet dobré vztahy mezi všemi věkovými kategoriemi. Vedeme děti k samostatnosti a zodpovědnosti.

Zkušenější jezdci předávají své znalosti méně zkušeným jezdcům a to teoreticky i prakticky.  ( týmová práce )

Rozvíjí se pohybové dovednosti, jemná motorika, držení rovnováhy apod. Rozvíjí se fyzická zdatnost, neboť tréninky jsou fyzicky náročné.

Velice důležitý je vztah ke zvířatům, děti se seznamují s anatomií zvířat, s jejich ošetřováním teoreticky i prakticky, což vede k rozvoji citového vnímání.

Jezdecký sport je o ježdění, ale tomu předchází mnoho práce – postarat se o koně, vyčistit ho a připravit si ho k výukové hodině. I zde se nám velice osvědčila kolektivní práce. Starší děti pomáhají mladším. A po hodině začne další práce – péče o koníka.

Uspořádali jsem environmentální výukové programy pro MŠ.

Děti, které jsou u nás organizovány, tráví čas mimo školu aktivně. Tato volnočasová aktivita přispívá k rozvoji dětí.

Při tomto sportu klademe velký důraz na bezpečnost při práci s koňmi.

Během roku se členové účastní oficiálních závodů, schválených ČJF, ale i hobby závodů, které jsou pořádány pro začátečníky. Na těchto soutěžích máme vždy velké zastoupení. Vyjíždíme na závody v rámci KK, ale i mimo region našeho kraje.

V letošním roce jsem uspořádali dvoje větší závody.

V měsíci květnu MÁJOVÉ  (VELIKONOČNÍ) HOPSÁNÍ – závody ve dvojicích, při kterých si děti vyzkoušeli své jezdecké dovednosti zábavnou formou, čekal je test z teoretických znalostí, na závěr bylo připraveno hledání pokladu.

O této akci jsme informovali v Karlovarských novinách.

Další velkou akcí byl SUCHÁ CUP – závody pro členy oddílu i jiné zvané jezdce. Soutěžilo se v několika disciplínách – jízda zručnosti, drezurní úloha, skokové závody a cross country.

Pro vítěze jednotlivých kategorií byly připraveny hodnotné ceny.

Mimo tyto akce, pořádáme v jarních a letních měsících klubová posezení, kde si opečeme buřty , zahrajeme nějaké hry a tak společně trávíme spoustu času.

Vyvrcholením celoroční práce byla účast naší jezdkyně na MČR PONY ve Zduchovicíh.  Zúčastnila se skokových soutěží a umístila se na pěkném 11. místě.

Činnost je organizována za finanční podpory Krajského úřadu KK – OŠMT, Města Nejdek, který nám také přispívá finančně na činnost.

Dále se snažíme vyhledávat sponzory a to hlavně na programové, jednorázové akce. V této oblasti nám pomáhá prodejna jezdeckých potřeb Jana Horse.

Pomáhají nám také rodiče našich členů a to většinou odměnami do soutěží.

Za to všem  velice děkujeme.

Na Suchou jezdíme velice rádi a rádi uvítáme ve svých řadách nové členy.



TOPlist